Altın safran Tarımı Safranatolia

Safran, dünyanın en değerli baharatlarından biridir ve doğal olarak sadece birkaç ülkede yetişmektedir.

Safran bitkisi, 10-15 cm yüksekliğinde, mor-mavi çiçekleri olan ve uzun, ince yaprakları olan bir bitkidir. Safran bitkisinin en değerli kısmı, üç adet kırmızı stigma ipliğidir.

Safran tarımı, el işçiliği ve sabır gerektiren zahmetli bir işlemdir. Safran bitkisi, her yıl sonbaharın sonunda çiçek açar ve bu dönemde hasat edilir. Hasat edilen safran çiçeklerinin stigma iplikleri elle çıkarılır ve kurutulur. Bu işlem, genellikle topluluk halinde yapılır ve geleneksel yöntemler kullanılır.

Safran tarımı, sıcak ve kuru bir iklime sahip bölgelerde yapılır. Türkiye'de safran üretimi yapılan yerlerden bazıları Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Ankara ve Kastamonu'dur. Safran tarımı, organik ve doğal yöntemlerle yapıldığında daha kaliteli ve değerli safran elde edilir.

Safran tarımı oldukça zahmetli bir iş olduğu için, safranın fiyatı oldukça yüksektir. Ayrıca, safran üretimi, hasat edilen safranın ağırlığının çok az olması nedeniyle oldukça sınırlıdır. Ancak, safranın benzersiz tat, koku ve renk özellikleri nedeniyle yemeklerde, tatlılarda ve içeceklerde kullanımı oldukça yaygındır.

Safran soğanlarının ekimi Ağustos-Eylül ayı başlarında yapılmalıdır. 30-45 cm ara ile sırayla 10-12 cm derinliğe ekilir. İsteğe bağlı olarak gübre atıldıktan sonra tekrar toprak atılır.  1 dekar alana 200-300 kg safran soğanı ekilebilir.

Soğanların söküm işlemi Temmuz ayında yapraklar kuruduktan sonra yapılır. Serin ve kuru yerde muhafaza edilir. Ekim işlemi yapılan soğanlara fazla su verilmez. Çiçeklenme zamanı su verilmemelidir. Çünkü ürüne zarar verir.

Çapalama işlemi yapılmaz. Soğanlara zarar verilebilir. 

Satın Al